Serowy torcik z winogronami

Podajemy dzisiaj przepis deserowy. Dla wszystkich łasuchów, opcja serowego torcika z winogronami to na pewno dobry pomysł. Przepis jest szybki i prosty, a efekt smakowy na pewno powalający. Pochodzi on z książki „101 przepisów na sprawne myślenie, dobrą pamięć i lepszą koncentrację” Jagody Brzozowskiej (Poznań 2010).

Składniki:

1 jasny biszkopt
40 dag jasnych lub ciemnych winogron
kilka listków melisy
cukier puder do posypania

Masa:

50 dag tłustego białego sera
2 szklanki słodkiej śmietany 30%
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
4 żółtka
2,5 łyżeczki żelatyny
skórka starta z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Winogrona umyć, osuszyć, odłożyć kilka owoców do dekoracji, pozostałe przekroić, wypestkować. Ser utrzeć z cukrem, żółtkami i ze skórką z cytryny. Śmietanę ubić na sztywno, delikatnie połączyć z masą serową, tężejącym mlekiem i winogronami.

Biszkopt przekroić wzdłuż na dwa placki. Jeden ułożyć na dnie tortownicy, drugi pokroić w prostokąty i wyłożyć nimi boki formy. Na biszkopt nałożyć masę serową, wyrównać powierzchnię. Torcik wstawić na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem, udekorować pozostałymi winogronami i listkami melisy.

Smacznego!

Podobne wpisy: