Prażucha (kujawskie purée)

Gniewkowianie jako rodowici Kujawiacy powinni znać swoją kuchnię tradycyjną. Region, z którego pochodzą, bogaty jest w kuchnię urozmaiconą, w której nie braknie zarówno zup, deserów, jak i dań obiadowych czy przekąsek.

Przedstawiamy przepis na prażuchę – czyli purée po kujawsku. Przepis pochodzi z albumu „Wyjątkowe smaki Kujaw” pod redakcją Marleny Chmielewskiej.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 4-5 łyżek mąki
  • słonina lub boczek
  • cebula
  • twaróg

Wykonanie:

Ziemniaki obrać i ugotować. Ok. 10 minut przed końcem gotowania odlać wodę, zostawiając jej niewielką ilość na dnie (tyle, aby się nie przypaliło), posolić. Ziemniaki pokryć warstwą mąki. Przykryć garnek pokrywką i gotować do pełnej miękkości ziemniaków, na minimalnym ogniu, aby mąka się zaparzyła. Odcedzić resztkę wody, tak aby nie utracić mąki. Ziemniaki ubić pałką na jednolitą, ciągnącą się masę. Łyżką zanurzoną w tłuszczu nakładać porcje nazywane prażokami na talerze.

Polewać skwarkami z boczku lub słoniny i posypywać zarumienioną cebulką i twarogiem.

Prażoki można również uformować w kuleczki lub placki i przysmażyć na oleju.

Smacznego! 

Podobne wpisy: