[PRZEPIS NADESŁANY] Kruche rogaliki 3-składnikowe

Oddajmy głos Pani Helenie, która przesłała kolejny przepis do Zakątka kulinarnego eGniewkoramy.

„Proste, tanie, szybkie i pyszne. Kruchutkie, lekko listkowana struktura, odpowiednio słodkie… Pyszne. No i robi się je w mgnieniu oka, co jest ich dodatkową zaletą. Ciasto powinno po przygotowaniu powinno chłodzić się ok. 1-2 godzin w lodówce, ale jak poleży dłużej, bądźcie spokojni – nic mu się nie stanie. Ja np. przygotowałam ciasto rano przed pracą, a rogaliki piekłam późnym wieczorem.”

Poniżej przepis. Kruche rogaliki 3-składnikowe.

Składniki:

3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. gęstej śmietany 12% lub 18%
1 kostka masła (lub innego tłuszczu)

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło. Chwilę wyrabiamy, po czym wlewamy śmietanę. Wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę,  zawijamy ją  w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Następnie wyjmujemy i dzielimy na 4 części. Każdą z części ciasta rozwałkowujemy cienko nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na podstawie każdego trójkąta nakładamy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki. Gotowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 25-30 minut (aż się ładnie zarumienią). Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem albo (tak jak ja) przed włożeniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.

To co, kto próbuje pysznych, prostych w wykonaniu i bardzo smacznie wyglądających – kruchych rogalików z trzech składników?

Podobne wpisy: