[PRZEPIS NADESŁANY] Muffinki na kefirze

Zapraszamy do pierwszego przepisu nadesłanego przez Czytelniczkę. Pani Helena Świderska od 8 lat prowadzi blog kulinarny pod nazwą „Moje Walijskie Pichcenie”. Przedstawia nam prosty przepis na bardzo smaczne muffinki na kefirze. Można je upiec z dowolnymi, sezonowymi owocami. Do gotowania można zaangażować dzieci, oferując im świetną zabawę.

MUFFINKI NA KEFIRZE

Składniki:

2 szkl mąki pszennej
4 całe jajka
1 cukier wanilinowy 16g
1/2 szkl cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
190 ml kefiru
skórka otarta z 1 sparzonej cytryny
80 ml oleju
dowolne owoce: maliny, borówki, brzoskwinie, porzeczka itp. 

Wykonanie:

Mokre składniki łączymy ze sobą np. przy użyciu trzepaczki, suche łączymy, dodajemy do mokrych i mieszamy wszystko łyżką. 
Nakładamy ciasto do połowy wysokości papilotki, na wierzch układamy owoce, posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

Kruszonka:

100g masła (zawsze prawdziwe 82% tłuszczu)
100g cukru pudru
200g mąki

Cukier mieszamy w misce z mąką. Dodajemy posiekane nożem masło. Następnie wszystkie składniki mieszamy ze sobą, rozkruszamy w palcach, aż do uzyskania konsystencji „mokrego piasku”.

Dziękujemy Pani Helenie! Czekamy na przepisy naszych Czytelników niezmiennie pod adresem: gniewkorama@kisgniewkowo.pl.

Podobne wpisy: