Jabłecznik z żurawiną i rodzynkami

Jabłecznik z żurawiną i rodzynkami

Składniki:

3 duże winne jabłka

1/3 szklanki suszonej żurawiny

1/3 szklanki rodzynek

3 łyżki brązowego cukru

1 łyżka masła

1/2 łyżeczki cynamonu

masło do wysmarowania formy

Kruszonka:

6 dag schłodzonego masła

6 dag mąki pszennej

6 dag zmielonych migdałów

5 łyżek cukru

1/4 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Schłodzone masło posiekać, włożyć do miski, ucierać z pozostałymi składnikami na kruszonkę, aż powstaną grudki. Kruszonkę wstawić na 30 minut do lodówki.

Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w grubszą kostkę, włożyć do miski, dodać żurawinę, rodzynki, cukier i cynamon. Składniki rozpuścić, a owoce się zrumienią.

Masę owocową przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypać kruszonką. Piec ok. 15 minut w temp. 15-170 stopni Celsjusza, aż kruszonka się zrumieni. Podawać z bitą śmietaną lub kulką lodów waniliowych.

Przepis pochodzi z  przepiśnika pt. „101 przepisów na sprawne myślenie, dobrą pamięć, lepszą koncentrację”.

Podobne wpisy: