Ciasto marchewkowe

Zapraszamy do premierowego przepisu w eGniewkoramie. Ten pochodzi z  przepiśnika pt. „101 przepisów na sprawne myślenie, dobrą pamięć, lepszą koncentrację”.

Czekamy na Wasze przepisy, które możecie przesyłać tutaj: gniewkorama@kisgniewkowo.pl.

Ciasto marchewkowe

Składniki

50 dag marchewki

10 dag czekolady

8 dag pestek słonecznika lub dyni

8 dag suszonych śliwek

4 jajka

2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 szklanka cukru

1/2 szklanki oleju słonecznikowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

brązowy cukier do posypania

tłuszcz do wysmarowania formy

Sposób przygotowania

Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Dodać roztrzepane jajka, cukier, proszek do pieczenia i mąkę. Składniki wymieszać, dolać olej, ponownie wymieszać. Do ciasta dodać pestki, drobno pokrojone śliwki, startą czekoladę, dokładnie wyrobić na gładką masę.

Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem formy, powierzchnię wyrównać nożem. Piec 35 minut w temp. 180 stopni Celsjusza. Posypać cukrem.

ciasto marchewkowe

 

Podobne wpisy: